Chocolade is een wereldwijd geliefd lekkernij die nauwelijks te weerstaan is. Wanneer je een dieet volgt, valt chocolade daar meestal buiten. Maar is dat nodig? Er bestaat gezonde chocolade die je tijdens een dieet gerust kunt eten. Er zijn tal van wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar chocolade in combinatie met gezondheid. De algemene eind conclusie is dat chocolade een positieve werking heeft. Chocolade bezit natuurlijke antioxidanten.
Dagelijks kun je een klein stukje chocolade eten tijdens een dieet. Chocolade vermindert vetopname die het lichaam in zich op neemt, is gebleken. Het gaat dan niet om een hele reep chocolade per dag eten, maar ongeveer één à twee blokjes. Het is doorgaans de pure vorm van chocolade die aanbevolen wordt bij een dieet. Denk bijvoorbeeld aan pure chocolade druppels die makkelijk te nuttigen zijn. Wanneer je gezonde chocolade koopt, kun je het beste een kleine hoeveelheid kopen. Je wordt op die manier niet verleidt tot te veel eten.
Chocolade heeft als hoofdbestanddeel cacao. Cacao is de reden waarom chocolade gezond is. Cacao wordt uit de vruchten van een cacaoboom gehaald. Cacaopoeder bevat magnesium, ijzer, zink en vezels. Aan calorieën bezit het ongeveer 39 kilocalorieën per 10 gram cacaopoeder. De bittere smaak van pure chocolade valt niet bij iedereen in de smaak. Bij het bereiden van pure chocoladeproducten worden er suikers toegevoegd waardoor de calorieën per chocoladeproduct omhoog gaat. Lees daarom de ingrediënten altijd goed door. Tegenwoordig bestaan er chocoladeproducten met 98% cacao. Het gaat dan om de echte donkere pure chocolade. Je hebt aan een klein stukje pure chocolade snel genoeg. Tijdens je dieet beperkt chocolade eten kan best. Af en toe een klein stukje chocolade heeft een goed effect op je gezondheid. Bovendien word je er vrolijk van door de stof fenylethylamine die in chocolade zit. Diëten kan behoorlijk zwaar zijn. Op zijn tijd kan chocolade je dan opvrolijken.
Fabrikanten mogen chocolade niet aanprijzen als ‘gezond’. En toch is er één uitzondering en dat is chocolade gemaakt met Acticoa. Acticoa zijn chocolade parels die bijzonder veel flavanolen bevatten. Flavanolen zitten van nature al in cacao. Alleen bij het verwerken van de cacao gaat er veel van deze stof verloren. Na lang onderzoek is er een manier gevonden om het toch te behouden. Flavanolen hebben een positieve werking op de bloedvaten. Bloedvaten worden elastischer en hierdoor is er een betere doorbloeding. Ook is uit onderzoek gebleken dat flavanolen geheugenverlies bij ouderdom kunnen terugdraaien. De smaak van Acticoa chocolade is hetzelfde als pure chocolade. Zo kun je helemaal zonder schulgevoel genieten van een heerlijk stukje chocolade, zelfs tijdens je dieet.