De zaden van de quinoa plant zijn prima in de keuken te gebruiken. De korrels kunnen op verschillende manieren in maaltijden worden verwerkt, maar welke quinoa is verkrijgaar? Op de Nederlandse markt zijn er naast pure quinoa ook veel producten verkrijgbaar waarin quinoa is verwerkt.
De meest verkochte en gebruikte quinoa zijn de witgele zaden van het plantje. Deze korrels zijn vrij eenvoudig te krijgen in Nederland en kunnen voor verscheidene gerechten worden gebruikt.
De rode variant lijkt meer op rode peperkorrels met zo nu en dan een zwarte, witte of lichtgekleurde korrel er tussendoor. De vorm is hetzelfde als van de witte quinoa maar de smaak verschilt wel. Over het algemeen vinden mensen de rode quinoa wat steviger en knapperiger dan de wit quinoa.
De laatste natuurlijke soort van is de zwarte quinoa die dezelfde eigenschappen kent als de witte en rode quinoa. De korrel bevat alleen een zwart vliesje en wordt als iets knapperiger en bitterder ervaren dan de witte quinoa. Wil je graag zwarte quinoa gebruiken in gerechten dan moet je daar echt naar op zoek. Of misschien heb je wel een adresje van een biologische winkel bij jou in de buurt die deze korrels regelmatig op voorraad heeft. In Nederland is het namelijk niet op grote schaal beschikbaar.
Naast de verkoop van vaste korrels kun je in speciale supermarkten of biologische winkels ook een gestampte en gepofte variant vinden. In gestampte vorm heeft het dezelfde eigenschappen maar lijkt het meer op havermout. De gestampte quinoa kan daarom goed worden verwerkt in ontbijt- of lunchgerechten zoals yoghurt of een frisse salade. De gepofte variant is vooral heel licht en luchtig en wordt daarom op diverse wijze tot voedsel verwerkt. De verwerking van het product doet geen afbreuk aan de essentiële eigenschappen voor een gezonde voeding.
In een voedingsschema dat er op is gericht om gluten te vermijden is deze natuurlijke graanvervanger een uitstekende basis. Tot meel gemalen vervangt het op eenvoudige wijze het witte bakmeel dat wordt gebruikt voor het bakken van brood, pannenkoeken of koekjes. Het valt nauwelijks op dat er een andere basis is gebruikt dan traditioneel bakmeel.
Omdat voedingsproducten de vraag naar biologische producten sterk zien toenemen zijn er in onze winkels en supermarkten steeds meer producten verkrijgbaar die quinoa als basis hebben. Je moet hierbij denken aan energierepen, toast, crackers, broodproducten en zelfs schoolkoeken.